Reka bentuk Taman Rumah Minimalis Gaya Jepun

Posted by Telo on

Reka bentuk Taman Rumah Minimalis Gaya Jepun - reka bentuk taman merupakan hal yang penting ketika anda membuat taman rumah . Taman rumah mempunyai fungsi sebagai tempat mencantikkan sebuah laman rumah serta memberikan keindahan rumah tentunya selain dapat membuat suasana rumah menjadi asri dan sejuk . Taman rumah juga boleh digunakan untuk bersantai dengan keluarga . Nah yang penting sebelum mereka bentuk taman , tentukan dulu model dan jenis taman yang akan dibuat . Ada banyak model taman rumah minimalis , akan tetapi untuk taman rumah minimalis akan lebih abaik jika menggunakan janis taman yang gayanya seperti taman orang Jepun .

Seperti yang kita semua tahu , reka bentuk taman Jepun merupakan salah satu reka bentuk yang paling popular yang sering kita dapati saat ini . Oleh kerana itu mengapa ada banyak orang yang menggunakan gaya Jepun ini untuk mereka bentuk taman mereka , bahkan juga rumah mereka . Dan terlebih lagi reka bentuk taman Jepun ini merupakan sesuatu yang menakjubkan .
Berikut ini beberapa model dan reka bentuk Taman Rumah Gaya Jepun :

1.        Taman gaya kaiyū 
2.      Taman daimyo 

3.      Taman gaya jodo
4.      Taman batu jepang
5.      Taman gaya shoin
6.      Taman shinden zukuri
 Adapun prinsip dasar yang dipakai dari taman Jepun ialah tidak menggunakan garis - garis lurus atau simetri, akan tetapi lebih menggunakan watak asimetris supaya tak ada elemen yang tertumpu pada taman rumah minimalis gaya Jepun. Taman rumah gaya Jepun mempunyai dua akstremitas yakni profane dan suci. Untuk yang berasaskan profane, Taman ini juga diperindah dengan batu - batuan dan tanaman perdu dan untuk bahagian tenghnya ditubuhkan sebuah gazebo untuk tempat berehat dan bersantai.Untuk yang sakral umumnya taman tersebut diberi pasir dan kerikil di sekelilingnya, hal ini untuk mempoerindah taman dan juga terdapat gazebo untuk tempat berehat serta ada kolam renang yang besar yang boleh mencerminkan kepuasan duniawi. Ada juga taman Jepun yang menggunakan kaca, pada dasarnya sama seperti taman Jepun yang lain, akan tetapi dibuat dalam gelas, dan taman yang seperti ini sangat bagus apabila untuk pembuatan taman indoor.

Demikian huraian tentang Design Taman Rumah Gaya Jepun.

Previous
« Prev Post

No comments:

Post a Comment